Wallonië staat cultureel bekend om zijn passie voor festivals. Ze vinden vaak plaats tijdens de zomerperiode, meestal eind augustus of begin september.
WAT ZIJN DE MUZIEKSTIJLEN
Klassiek: Van solisten tot pianisten, inclusief violisten en harpisten, laat je meeslepen door een zachte orkestrale symfonie;
Barbershop: De zogenaamde barbershopmuziek, zoals de naam al doet vermoeden, verscheen voor het eerst onder Amerikaanse kappers in 1900. Dit ongebruikelijke a capella-nummer zal je verrassen;
Tango: teleporteer jezelf even naar Argentinië, trillend op het geluid van de Caminito (een kleine accordeon);
Rock: Kom en dans op de sound van de jaren 60 met artiesten uit een nieuw tijdperk;
Jazz: Voor een geïmproviseerde swing of gewoon genieten van muzikale kunst uit Afro-Amerikaanse gemeenschappen;
Folk: Als je een cowboyhoed hebt, is dit het moment om hem uit te doen en te luisteren naar de mixen van mandoline, gitaar, banjo;
Barok: je onderdompelen in de muzikale kunst van de koningen van Frankrijk;
Koor: vocale kunst in het hart van kerken.
Er zijn bijna 150 festivals die elk jaar plaatsvinden. Dit cijfer werd tijdens de gezondheidscrisis van COVID-19 voorlopig verlaagd.
Tot grote spijt van heavy metal fans wordt er op festivals in Wallonië niet geprogrammeerd.
WAAR VINDEN DE FESTIVALS PLAATS?
Waals Brabant
Stavelot
Kurk
Sint-Hubertus
Henegouwen
Namen
WELKE DATA WORDEN DE FESTIVALS GENOMEN?
De festivals beginnen met de komst van het warme weer in de lente. Het is niet ongebruikelijk om er al enkele eind juni te vinden. Met de Buitenfestivals in Wallonië komt de regio tot leven vanaf de lente en biedt het evenementen voor alle smaken. Van muziekfestivals tot kunst en gastronomie, steden en het platteland worden levendig onder de eerste zonnestralen.
Wallonië biedt talloze mogelijkheden gedurende de zomerperiode, waardoor zowel locals als toeristen kunnen genieten van een breed scala aan festiviteiten. De grootste festivals vinden echter plaats tussen eind augustus en begin september. Ze markeren het einde van de zomerpauze en verlengen het vakantieseizoen, waardoor men nog één keer de kans krijgt om van buitenfestivals en cultuur te genieten voordat het nieuwe seizoen begint.”
In deze versie is de uitdrukking “Open-Air Festivals in Wallonië
HOE HET PROGRAMMA TE KENNEN?
Verschillende locaties bieden volledige festivalprogramma’s, afhankelijk van de gekozen data en locaties.
Charleroi en Luik zijn de steden met het grootste aanbod aan festivals. Elk jaar wordt er een festivalroute gemaakt. Een verblijf waarin je van festival naar festival kunt struinen en gastronomische stops kunt maken tijdens je uitje, maar ook een kans om cultuur en erfgoed te ontdekken.
Zonder te vergeten wat een integraal onderdeel is van de Belgische chocolade cultuur!
IS HET GEMAKKELIJK OM OP DE SITE TE BLIJVEN?
Het is waar dat festival vaak rijmt op feestelijk, en dat het beter is om daar te blijven voor meer veiligheid. Het kan ook een gelegenheid zijn om andere pareltjes van de Waalse steden te ontdekken door ze een paar dagen te doorkruisen.
Er zijn veel hotels in Wallonië, vooral in de grote steden. Het is echter niet ongewoon om ze stormenderhand te zien worden op evenementen zoals festivals. Je kunt er ook voor kiezen om een paar dagen te blijven en stil te zijn. Hiervoor heeft u de mogelijkheid om voor een korte periode een appartement te huren.
U moet naar gespecialiseerde sites gaan om de huurwoning te vinden die het beste aan uw behoeften voldoet. U hoeft uiteraard geen huurcontract te ondertekenen, er is alleen een in- en uitstapinventaris nodig. Ook kan er een huurwaarborg van u worden gevraagd om de verhuurder te beschermen tegen schade die aan zijn accommodatie zou kunnen ontstaan.